Het GroenDoenPaviljoen is een natuureducatief kunstwerk dat rondreist en steeds weer anders is. In het GroenDoenPaviljoen bouwen kinderen samen al spelend een monumentaal kunstwerk van natuurlijke en recyclingmaterialen. De kracht van het GroenDoenPaviljoen is oa. het uitgekiende, leuk gepresenteerde pakket van materialen. Deze "oer-LEGO" is door ons in de loop van een tiental jaren bijeengesprokkeld in kringloopwinkels en tuinen. Een belangrijke educatieve functie van het project vinden wij dat voor de deelnemende kinderen deze "waardeloze" materialen een bijzondere waarde krijgen.Plotseling zien dat afval niet bestaat - dat is belangrijk voor een duurzame samenleving. Het "speelse" staat hierbij voorop: wij geven de kinderen letterlijk en figuurlijk speelruimte. In de benadering van de kinderen zijn wij o.a. geinspireerd door de pedagogiek van Reggio Emilia. Het bouwen aan het GroenDoenPaviljoen leidt bij de kinderen op een vanzelfsprekende manier tot samenwerking. Het werken met de alledaagse materialen, volgens een eenvoudig constructiesysteem, prikkelt de fantasie. De kinderen worden uitgedaagd om hun ideeen in vorm om te zetten.
De basis van het GroenDoenPaviljoen is een door de beeldende kunstenaars Hester Pilz en Hendrien ontworpen paviljoen, waarvan de vloer voorzien is van een fotocollage, met als onderwerp: mensen aan het werk in hun volkstuin. In het paviljoen groeit een door de kunstenaars gebouwde "boom". Aan de takken van de boom wordt door de kinderen, in samenwerking met de kunstenaars, verder gebouwd. De materialen die voor het paviljoen gebruikt worden zijn o.a. snoeihout en bamboe. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de techniek van knopen en binden. Als bindmateriaal worden o.a. diverse soorten touw en oude fietsbanden gebruikt. In laatjes, die onder de vloer zijn aangebracht, vinden de kinderen alle bindmaterialen die zij nodig hebben. Met behulp van armaturen, kunnen de kinderen zelf een constructie maken. Centraal staat de eigen fantasie van de kinderen. Het project stimuleert de kinderen tot samenwerken.
"Het verloren paradijs binnen handbereik - Wij, Hester Pilz en Ien van Gemert combineren beiden onze respectievelijke praktijken als beeldend kunstenaar met het opzetten van beeldende educatieve projecten. Inmiddels hebben wij een jarenlange ervaring opgebouwd in het beeldend werken met kinderen en volwassenen. Natuur, duurzaamheid en eigenzinnigheid vormen onze inspiratie. "